Zo duurzaam is tweedehands winkelen (en waar je op moet letten)

Melissa Wijngaarden

Zo duurzaam is tweedehands winkelen (en waar je op moet letten)

Vintage pareltjes in de kringloop, fast fashion via United Wardrobe, tweedehands high-end merken via The Next Closet… Thrift shoppen is het helemaal. Maar hoe duurzaam is tweedehands winkelen eigenlijk? Is het inderdaad zo dat het een stuk duurzamer is dan bijvoorbeeld gerecyclede items? Wij gingen op onderzoek uit!

Tweedehands winkelen kan op heel veel verschillende manieren en de ene manier is natuurlijk duurzamer dan de andere. Nu zal het tweedehands kopen van een duurzaam merk bijvoorbeeld extreem duurzaam zijn, terwijl je over een tweedehands Mango pakje via Marktplaats misschien toch nog een keer extra moet nadenken.

Dit artikel vind je waarschijnlijk ook interessant: Is de mode industrie de tweede meest vervuilende industrie?

Hierom is tweedehands winkelen duurzaam

  • Voor je nieuwe aanwinst hoeft geen nieuw item gemaakt te worden

    Omdat het grootste deel van de mode-industrie helaas nog niet duurzaam wordt geproduceerd, heeft het enorm veel impact om iets tweedehands te kopen. Voor jouw nieuwe aanwinst hoeft dan bijvoorbeeld geen nieuw katoen (à 2700 liter water voor een simpel T-shirt) gebruikt te worden.  

  • Zorgt voor minder afval

    Nederlanders dragen een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer en hoewel kleding ruilen steeds populairder wordt, belandt de meeste kleding op de stortplaats. Door tweedehands kleding te kopen, zorg je ervoor dat een stuk een langere levensduur heeft en wordt gedragen tot het einde en niet tot wanneer het uit de mode is.

  • Je draagt niet bij aan de groei van de vervuilende mode-industrie

    Elke keer dat jij geld uitgeeft, laat je zien waar vraag naar is en vraag creëert aanbod. Door je geld niet uit te geven bij grote modehuizen die vaak niet-duurzaam produceren, draag je niet bij aan niet-duurzame mode en creëer je er ook geen aanbod voor. Immers, als minder mensen een product kopen zullen bedrijven ook minder (of anders) gaan produceren, De tweedehands markt is tegenwoordig zelfs hard op weg om Fast Fashion in te halen!

Ondergoed tweedehands kopen gaat misschien een beetje te ver, hier vind je ons duurzaam ondergoed.

Hierom is tweedehands winkelen niet duurzaam

  • Overconsumptie

    Doordat tweedehands kleding vaak een stuk goedkoper is dan nieuwe kleding, is de drempel om een item te kopen veel lager. Hierdoor kopen we dingen die we eigenlijk helemaal niet gaan dragen, nodig hebben of leuk vinden.Daarnaast merk je dat het doorverkopen van kleding ook steeds vaker het massaconsumptie ondersteunt in plaats van het oplost; kleding wordt gekocht voor een feestje, een Instagram post of een event en wordt daarna weer doorverkocht. Het aantal keren dat een kledingstuk gedragen wordt, neemt daardoor niet per se toe.
  • Microplastics laten sneller los bij oudere items

    Inmiddels wordt het probleem van microplastics steeds bekender. De impact van het wassen van synthetische materialen is daarbij groot. Nu blijkt uit onderzoek van de Bren School of Environmental Science and Management dat oudere items maarliefst 1,8 keer zoveel microplastics los laten. Het wassen van een vintage/tweedehands stuk gemaakt van synthetische stoffen is dus enorm belastend en kan daarmee de duurzaamheid van je aankoop weer helemaal teniet doen.

  • Fast fashion blijft fast fashion

    Het begrip Fast Fashion beschrijft het proces van massaproductie met zeer korte omlooptijd. De kwaliteit van de kleding laat dan ook veelal te wensen over, immers “you pay for what you get”. Door een fast fashion item tweedehands te kopen draag je niet bij aan de grote Fast Fashion reuzen en de onethische praktijken waar zij vaak aan bijdragen, maar de kwaliteit van het item blijft niet gemaakt om lang mee te gaan.

Conclusie

Al met al is tweedehands winkelen een hartstikke duurzame optie en voor veel mensen een goede eerste stap richting duurzame mode. Let bij je aankoop wel op het volgende:

  1. Materialen
    Koop je tweedehands? Let er dan op dat je kleding koopt die niet gemaakt is van synthetische materialen. Toch verliefd geworden op een blouse van Polyester? Gebruik dan een Guppyfriend of Coraball bij het wassen!

  2. Impulsaankopen
    Laat je niet verleiden door lage prijzen en het gevoel dat als je dat ene unieke jurkje nu niet koopt je nooit meer zoiets tegenkomt. Bedenk voordat je een aankoop doet altijd of je hem minstens 50 keer zal gaan dragen of het item anders op een goede manier kan hergebruiken (denk aan ruilen, upcyclen en recyclen).

  3. Support locals
    De tweedehands industrie is inmiddels 20 miljoen dollar waard en er gebeurt achter de schermen een hoop. Zo komt de kleding die je in veel thrift stores koopt vaak helemaal niet per se uit Europa, maar wordt het op globaal niveau ingezameld, waardoor alsnog enorme hoeveelheden transportkosten bij komen kijken. Check daarom waar je favoriete vintage shop hun kleding vandaan haalt, hoewel je dat meestal al vrij snel kan zien door het aanbod te bekijken;  hoe meer unieke items, hoe beter. Een fijn overzicht van vintage winkels vind je hier.

Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Als je gewend bent aan Primark prijzen (of eigenlijk gewoon de prijzen in een willekeurige winkelstraat in Nederland) dan kan het nogal schrikken zijn als je voor het eerst een prijskaartje ziet van een duurzamer merk. Een basic topje voor €39,50; wat?! We snappen het. Wij hebben dit ook gehad. Toen we Project Cece begonnen studeerden we nog en hadden we een klein budget om uit te geven aan kleding. Toch hebben we sinds we besloten om Project Cece op te richten geen fast fashion meer gekocht. Hoe we dat voor elkaar kregen met een klein budget? Dat was eerder een verandering van *hoe* we kochten dan *wat* we kochten. In deze blog vertellen we er meer over!

De impact van je kleding 3x langer dragen

We weten inmiddels allemaal wel dat kleding vervuilend is en dat we dus duurzame kleding moeten kopen. Hier hoort natuurlijk ook bij dat we minder kleding moeten kopen, wat weer betekent dat we kleding die we kopen langer moeten dragen. De impact van een kledingstuk 3x langer dragen kan enorm zijn en daar zullen we het deze blog over hebben.

Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen

Al decennia werken overheden, bedrijven en individuen aan oplossingen voor plastic in het milieu. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we daar grote dingen van gaan zien, van bijvoorbeeld wetgeving over rietjes tot Boyan Slat’s Ocean Cleanup die deze zomer aan de slag gaat in de stille oceaan. Helaas, begint ook de invloed van microplastics steeds duidelijker te worden. Wat microplastics precies zijn en vooral, waar ze vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? In deze blog lees je er alles over!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳