Zo beoordelen wij of een kledingmerk duurzaam is of niet.

Noor Veenhoven

Zo beoordelen wij of een kledingmerk duurzaam is of niet.

Bij Project Cece werken we inmiddels samen met honderden merken waarvan we hebben beoordeeld dat ze duurzaam genoeg zijn voor ons platform. We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn over ons selectie proces, en daarom nemen we je in deze blog graag mee in hoe we bepalen of een kledingmerk duurzaam genoeg is. Zo weet je precies wat het betekent als een merk op de Project Cece website staat.

Het Impact Assessment formulier

Elk merk dat graag op het Project Cece platform wilt komen moet ons Impact Assessment formulier invullen. In dit formulier stellen we vragen over de werkomstandigheden, het loon, en de locatie waar geproduceerd wordt, we vragen ook op welke vlakken het merk duurzaam produceert, of ze veganistisch zijn en of ze op andere vlakken iets terugdoen voor de wereld.

We vragen in het formulier ook aan de merken of ze hun antwoorden kunnen verantwoorden, door middel van beeldmateriaal of door keurmerken. Als het merk voldoet aan onze criteria dan vatten we het formulier samen in een korte merkbeschrijving die te lezen is op onze website. Zo kun je dus zelf teruglezen op welke vlakken een merk duurzaam is en waarom we ze zo beoordeeld hebben.

Onze criteria: Eerlijke handel staat voorop!

Het eerste wat we aan merken vragen is of ze wel eerlijk produceren. We vragen waar de kleding geproduceerd wordt en of er wordt geproduceerd onder veilige en hygiënische werkomstandigheden. We vragen of er een leefbaarloon wordt betaald en of er wordt gewerkt op normale werktijden (maximaal 48 uur per week en op zijn minst één vrije dag).

Vervolgens vragen we het merk om hun eerlijke productie claims hard te maken. Het liefst zien we natuurlijke een keurmerk, zoals GOTS, Fairtrade, of SA8000, maar doordat veel duurzame merken met kleine werkplaatsen werken is het vaak te duur om zich te laten certificeren. Daarom keuren we het ook goed als we foto’s kunnen zien van de werkplaats, het merk zelf de werkplaats periodiek bezoekt om de werkomstandigheden te controleren, en ze kunnen vertellen wat het loon is van de kledingarbeiders. 

Aangezien een leefbaarloon voor veel keurmerken (zoals GOTS) niet een hard criterium is, is het bij ons ook geen hard criterium. We willen wel dat merken minstens minimum loon betalen en toewerken naar het betalen van een leefbaarloon.

Naast het productieproces van de kleding, willen we ook weten waar de materialen vandaan komen, en of deze eerlijk geproduceerd worden. Voor sommige materialen willen we hier meer over weten dan bij anderen. Sommige materialen staan bekend om hun eerlijke en milieuvriendelijke productie, terwijl het voor bijvoorbeeld de katoenteelt heel verschillend kan zijn. Voor katoen zien we dus ook graag een keurmerk terug.

Om op het Project Cece platform te komen moet een merk op zijn minst kunnen aantonen dat de kleding eerlijk geproduceerd wordt en zo veel mogelijk laten zien dat de materialen eerlijk verkregen zijn. Dit moet altijd gelden voor de volledige collectie.

Milieuvriendelijke productie is een complex en belangrijk onderwerp.

Elk merk dat op het Project Cece platform staat moet zich inzetten voor milieuvriendelijke productie. Toch hebben we merken op onze website die niet het ‘milieuvriendelijk’ label hebben gekregen. Dit kan komen doordat het merk nog maar een deel van hun collectie van duurzaam materiaal heeft, of omdat ze nog veel met synthetische materialen werken bij gebrek aan goed alternatief, etc. Deze merken zijn wel op weg om verder te verduurzamen, maar zijn nog niet ver genoeg om ons ‘milieuvriendelijk’ label te behalen.

Om te onderzoeken hoe milieuvriendelijk een merk is vragen we ze wat voor materialen ze gebruiken, hoe ze met water omgaan in hun productiefaciliteit, of ze giftige materialen gebruiken, en of ze actief bezig zijn met het reduceren van hun CO2-uitstoot. Om het ‘milieuvriendelijk’ label te krijgen moet het merk goed omgaan met water en giftige materialen, zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruiken (boven de 70%), en hun best doen om hun CO2-uitstoot laag te houden.

Materialen die we zien als duurzaam zijn, Tencel of Lyocell, linnen, hennep, (gecertificeerd) biologisch katoen, Econyl, Ecovero, gerecycled materiaal, en nog een flink aantal. Ook (mulesing-vrije) wol, plantaardig gelooid leer, en duurzaam geproduceerd viscose beoordelen we als milieuvriendelijke materialen. 

Ons ‘milieuvriendelijk’ label is niet alles omvattend, dus we raden altijd aan om de merkbeschrijving te lezen. Hierin staat uitgelegd waarom het merk het ‘milieuvriendelijk’ label heeft gekregen. Milieuvriendelijkheid heeft immers vele vormen. Econyl (nylon van gerecyclede visnetten) is namelijk zeker een prachtig alternatief voor nylon, maar het blijft plastic, en misschien wil je dat wel helemaal niet meer dragen. Het produceren van wol is niet super milieuvriendelijk aangezien er een heel schaap voor nodig is, maar wol is wel biologisch afbreekbaar, gaat erg lang mee, en je hoeft het nauwelijks te wassen. 

Of een product dus milieuvriendelijk is voor jou hangt dus af van wat je zelf belangrijk vindt, en van je eigen levensstijl. Als bijvoorbeeld zelf altijd je kleding wast in een Guppy waszak, dan hoef je je een stuk minder zorgen te maken over microplastics en zijn producten van Econyl een stuk aantrekkelijker.

Demalou econylDemalou gebruikt Econyl voor haar zwemkleding. Voor zwemkleding zijn er nog geen goede natuurlijke alternatieve stoffen, dus is Econyl is hier een van de duurzaamste alternatieven voor virgin nylon. 

Lokale productie, veganistische productie en het steunen van goede doelen zijn een extra plus.  

We vragen merken in ons Impact Assessment formulier waar ze produceren, of ze produceren zonder dierlijke producten, en of ze verder nog iets doen waar de wereld een beetje mooier van wordt. Afhankelijk van hun antwoorden geven we ze ook het ‘lokaal geproduceerd’ label, het ‘veganistisch’ label, of het ‘goed doel’ label mee.

Om het ‘lokaal geproduceerd’ label te krijgen moet een merk de productie van de kleding binnen Europa uitvoeren. De materialen hoeven dus niet uit Europa te komen.

Om het ‘veganistisch’ label te krijgen moet het merk volledig veganistisch zijn, dus vrij van dierlijke producten. Een veganistische collectie is hierbij dus niet voldoende. Als je wilt zoeken naar producten die wel veganistisch zijn, maar die niet bij een volledig veganistisch merk vandaan komen, dan kun je gebruik maken van ons materiaal filter en filteren op ‘100% veganistisch materialen’. 

Om het ‘goed doel’ label te krijgen moet een merk iets extra’s doen naast eerlijk en duurzaam produceren. Voorbeelden hiervan zijn: Een deel van de winst doneren aan een goed doel, het planten van bomen voor elke aankoop, zorgen dat lokale kinderen naar school kunnen, het weggeven van ondergoed, etc.

Het is voor merken die op het Project Cece platform willen niet verplicht om zich in te zetten voor deze laatste drie labels, maar het is wel altijd mooi meegenomen.

Project Cece is geen keurmerk

Bij Project Cece willen we zo transparant mogelijk zijn over waarom een merk duurzaam is, maar we zijn erg afhankelijk van de informatie die merken zelf aanleveren en informatie die online te vinden is. Project Cece moet daarom niet als een keurmerk worden gezien. We gaan namelijk niet zelf langs bij de fabrieken om de werkomstandigheden te controleren. Blijf daarom altijd kritisch en bepaal zelf wanneer een merk duurzaam genoeg is om aan jouw standaarden te voldoen.



Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Founder stories: Het begin van een duurzaam merk

Bij Project Cece hebben we meer dan 300 duurzame merken op onze website, allemaal met hun eigen ethische waarden en unieke designs die we maar al te graag uitlichten. Achter elk van deze merken staat één of meerdere oprichters die ook allemaal ooit eens begonnen zijn.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳