Zo Maak je een Mode Moodboard (en Gebruik je hem om je Eigen Stijl te Ontdekken)

Melissa Wijngaarden

Zo Maak je een Mode Moodboard (en Gebruik je hem om je Eigen Stijl te Ontdekken)

Credit: studiomse - Pinterest


Pinterest-borden, Canva-probeersels en honderden favorieten op Instagram: ben jij ook fan van mooie outfitinspiratie-posts?

Een duidelijk idee hebben van je eigen stijl is een fantastische manier om duurzamer om te gaan met kleding. Het maakt je namelijk imuun voor de continue trendcycles van de fast fashion industrie!

Een fijne manier om je eigen stijl te ontdekken of verder te ontwikkelen is door het maken van moodboards.

Wat is een mode moodboard eigenlijk? (Een simpele definitie)

Een moodboard is een visuele collage van afbeeldingen die aansluiten bij een bepaalde esthetiek. Het is een soort verzameling van alle foto’s waar jij geïnspireerd door raakt (of wilt raken!) als je weer eens voor je kast staat te twijfelen wat je nu dan aan moet.

Moodboards zijn niet alleen ideaal om je eigen stijl scherp mee te krijgen, maar ze worden ook door professionals in de mode-industrie veel gebruikt.

Modemerken, ontwerpens, creative directors, stylisten en nog velen anderen gebruiken moodboards om op een visuele manier duidelijk te maken welke richting ze op willen!

Een mode-moodboard: stijl ideëen en voorbeelden

Een voorbeeld van een aantal algemene moodboards die wij mooi vonden:

Voorbeeld van Cottagecore Moodboard

Credit: Nancy W. - Pinterest

Voorbeeld Beige Mode Moodboard

Credit: illustrationbymi - Instagram

Hoe kan een moodboard je helpen om fast fashion te ditchen?

Je ontwikkelt je eigen stijl in plaats van elke (micro)trend te volgen

Fast fashion's hele berdrijfsmodel draait om zo goedkoop en snel mogelijk nieuwe producten lanceren. In plaats van 1 collectie per seizoen, lanceren sommige merken nu wel duizenden nieuwe producten PER DAG (!!). 

Zoals Alec Leach in zijn boek The World Is on Fire But We're Still Buying Shoes zegt:

“Clothes in the hype era aren't products to own, they're moments to broadcast, to share on Instagram for 24 hours. They're here, then they're not – they are more like memes than products.”

Een moodboard kan je helpen om je eigen stijl te ontwikkelen en die ook duidelijk te hebben op het moment dat je wordt verleid om mee te doen aan microtrends die je eigenlijk niet ziet zitten. En een eigen stijl is hét middel tegen de koopgekte van de fast fashion industrie!

Je gaat bewuster om met nieuwe aankopen

Door je bewust te zijn van je eigen stijl, is het makkelijker om impulsaankopen te weerstaan. In plaats van het vijfde rode topje dat nu toevallig in de aanbieding is, vraag je je eerst af of het wel past bij je kledingstijl en garderobe die je nu al hebt.

Je koopt minder vaak, zodat je als je iets nieuws koopt dat iets is van betere kwaliteit.

Zo maak je een moodboard:

Stap 1: Digitaal of fysiek?

Kies of je een digitaal moodboard wilt maken of aan de slag gaat met magazines, pen en papier

Stap 2: Bepaal je persoonlijke stijl

  • Begin met je eigen kledingkast - Welke kleding draag je het meest? Voel je je goed in die kleding?
  • Bedenk wat je inspireert - Zijn er mensen (influencers, beroemdheden of juist mensen in je omgeving) waardoor je denkt: “Ik wil me ook zo kleden?”

Als je dit gedaan hebt, bekijk dan eens wat je hebt verzameld en of er dingen zijn die overeenkomen? Bijvoorbeeld:

  • Specifieke kleuren
  • Esthetiek (bijvoorbeeld de nu populaire “Mob Wife aesthetic” of cottagecore?
  • Trends uit een bepaalde periode (denk aan de 70’s, 80’s etc.)
  • Vibe

Probeer daarna met behulp van bovengenoemde punten je ideale stijl te beschrijven in een paar woorden. Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een bepaalde esthetiek, kleur, periode of gebruik maken van keywords als ‘romantisch’, ‘sporty’, ‘dark academia’, 70s glam fashion’, ‘pastel’ etc.


Stap 3: Zoek afbeeldingen in die stijl


Gebruik de keywords die je zojuist hebt ontdekt om relevante afbeeldingen te vinden voor je mode moodboard (of -als je een fysieke moodboard maakt- de juiste magazines erbij te pakken). Handige websites om veel en snel inspiratie op te doen zijn:

  • Pinterest (<3)
  • Instagram
  • Google/ Ecosia

Zodra een foto je aanspreekt: sla ‘m op! Het sorteren van je foto’s komt later pas.


Stap 4: Bepaal wat je wilt toevoegen aan je mode moodboard


Ons advies is om te beginnen met de bigger picture en dan daarna pas details toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld toevoegen:

  1. Afbeeldingen die bij je stijl en vibe passen
  2. Woorden die die stijl omschrijven
  3. Positieve affirmations zoals “Ik draag alleen kleding die passen bij mijn stijl en die eerlijk gemaakt zijn”
  4. Lifestyle foto’s (bijvoorbeeld van celebs of influencers)
  5. Kleuren
  6. Patronen
  7. Kledingfoto’s
  8. Accessoires
  9. Materialen

Stap 5: Breng alle stijlinspiratie samen op je moodboard


Er zijn geen regels! Moodboards zijn persoonlijk en het allerbelangrijkste is dus dat je er zelf wat aan hebt! Maar, als je toch wat tips wilt:

  • Ga door al je verzamelde foto’s en wees selectief - Bewaar alleen wat écht aansluit bij hoe je je moodboard voor je ziet of waar je stijlinspiratie uit haalt
  • Probeer verschillende groottes uit - Je kunt je favoriete foto’s natuurlijk groter maken en details juist kleiner
  • Één of meer? - Je kunt één algemeen stijlinspiratiebord maken of juist meerdere voor verschillende momenten (eg. zomeroutfits, winteroutfits) of stijlen (eg. casual of werkkleding).
  • Wees creatief - Voor sommige mensen is een moodboard met foto’s die elkaar overlappen en bomvol foto’s perfect, anderen houden meer van een minimalistisch moodboard. Tip: op Canva kun je direct aan de slag met een “fashion moodboard template” en met Pinterest kun je natuurlijk direct een board maken.
  • Het hoeft niet in één keer perfect - Zet jezelf niet teveel onder druk; je moodboard hoeft niet in één keer perfect te zijn. Je stijl verandert en je persoonlijke moodboard dus ook!

Hoe gebruik je je stijl moodboard om meer bewust en duurzaam te shoppen?

Credit: Yi wu - Pinterest

Goed, als alles is gelukt heb je nu een moodboard met je persoonlijke stijl. Wat nu?

  1. Gebruik je moodboard regelmatig voor inspiratie
  2. Bekijk je moodboard voordat je een nieuwe aankoop doet; op die manier kun je makkelijk inschatten of een nieuwe aankoop past bij je persoonlijke stijl en/of de richting die je opwilt qua outfits.

 


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳