3x onze Favoriete Duurzame Zonnebrillen Merken

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

3x onze Favoriete Duurzame Zonnebrillen Merken

Hoewel zowel Mei als Juni dit jaar eerder doen denken aan de herfst dan aan de lente, hopen we dat we binnenkort toch echt onze regenjassen kunnen verruilen voor een zonnebril.

Vandaag delen we daarom een aantal van onze favoriete duurzame zonnebrillen met je.

Mocht het zonnetje dan alsnog niet gaan schijnen, zie jij er iniedergeval stralend uit!

Waarom een duurzame zonnebril?

Voordat we onze favoriete duurzame zonnebrillenmerken met je delen, zoomen we eerst in wat er nou eigenlijk mis is met zo’n paar van €3 die je bij de Zaar scoort:

  • Vervuilende materialen: de meeste zonnebrillen worden gemaakt van niet-gerecycled plastic, wat weer wordt gemaakt van .. Olie!
  • Afval: fast fashion zonnebrillen zijn NIET gemaakt om lang mee te gaan. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als ze makkelijk te recyclen zijn, maar daar gaat het mis: de meesten worden niet gerecycled en belanden op afvalhopen waar ze door hun synthetische materialen honderden jaren blijven.
  • Vage productieomstandigheden: Fast fashion merken staan nu eenmaal niet bekend om hun goede arbeidsomstandigheden. Het motto is meestal; zo veel mogelijk produceren tegen zo laag mogelijke prijzen, waarbij de ordergrootte, lage prijzen en snelle levertijden ervoor zorgen dat er helaas niet altijd onder eerlijke omstandigheden gewerkt wordt. Met zonnebrillen is dat helaas niet anders.

Kunnen zonnebrillen überhaupt duurzaam zijn?

Zoals bijna altijd met duurzaamheid in de mode-industrie is dat geen simpele ja of nee vraag. Zonnebrillen hebben speciale lenzen die over het algemeen gemaakt worden van polycarbonaat of gepolariseerde kunstofhars die meestal niet worden gerecycled.

Wel, hebben veel duurzamere merken manieren gevonden om de frames milieuvriendelijker te maken. Ze kiezen bijvoorbeeld voor:

  • Gerecycled plastic: een milieuvriendelijker alternatief voor gangbaar plastic.
  • Bio-acetaat: wat komt van hernieuwbare materialen als katoen en houtpulp

Een andere duurzame optie is om te kiezen voor tweedehands zonnebrillen. Let er daarbij wel op dat het daadwerkelijk om tweedehands bril gaat, want veel tweedehands winkels verkopen ook gewoon nieuwe zonnebrillen.

Als laatste; een écht duurzame zonnebril draag je natuurlijk langer dan één seizoen. Kies dus voor een model waar je langer mee kunt doen!

Onze 3 favoriete duurzame zonnebrillen merken:

Parafina - Biologische en gerecyclede zonnebrillen

zonnebril gemaakt van gerecyclede frisdrankblikjes

De frames worden gemaakt van gerectclede materialen en/of dinnovatieve alternatieven zoals bamboe en zelfs koffiedik.

Wat wij leuk vinden aan Parafina is dat ze niet een kleine, maar veelzijdige collectie hebben. Niet alleen maar van die standaard modellen.

Pala - Milieuvriendelijkere zonnebrillen voor een groot verschil

duurzame zonnebril van pala gemaakt in Italië

Pala kiest in plaats van plastig bio-acetaat én gerecycled acetaat voor hun frames. Het resultaat? Maarliefst 54% minder CO2 uitstoot ten opzichte van als ze voor standaard plastic zouden gaan.

Het merk produceert daarnaast in kleine oplages om zo overproductie te voorkomen.

Het merk neemt ogen serieus, want samen met Vision Action zetten ze zich in voor oogzorg in Ghana, Ethiopië, Sierra Leone en Zambia.

Vanilia - Meer dan alleen kleding

zonnebril van duurzaam merk Vanilia

Vanilia kennen we natuurlijk als kledingmerk dat zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de mode-industrie. Maar wist je dat ze onlangs ook een zonnebril lanceerden?

De zogenoemde Le Specs Trash Talk is een unisex bril en gemaakt van gerecycled PET-plastic. Extra leuk? De bril is unisex!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Nike en Duurzaamheid: Zo Duurzaam zijn je Sportkleding en Sneakers

Nike is één van de bekendste merken ter wereld en ook wij zwijmelden vroeger weg bij de nieuwste Air Max’s. Behalve klassieke sneakers als de Airforce 1, Air Max en de door Ronaldinho bekende Tiempo Legends, is Nike voor veel mensen het eerste merk waar ze aan denken bij sportkleding.  Maar hoe duurzaam is Nike nou eigenlijk? In deze blog bekijken we de impact van het merk zowel op het gebied van milieuvriendelijkheid als mensenrechten.

Hoe Fast Fashion is ontstaan? Een Korte Geschiedenis!

Loop door een gemiddelde winkelstraat en het is lastig voor te stellen dat er ooit een wereld was waar fast fashionmerken niet bestonden. Inmiddels zijn we met z’n allen gewend om voor nog geen 5 euro een nieuwe top te kunnen scoren en de fast fashionmerken wisselen elkaar af met schreeuwende reclames en kortingen. Maar hoe is fast fashion ooit de norm geworden? Waarom is goedkope kleding tegenwoordig overal? In deze blog duiken we in het ontstaan van fast fashion!

Cradle to Cradle design: Wat is het en wat houdt het keurmerk precies in?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: het cradle-to-cradle principe. Letterlijk vertaald betekent cradle to cradle van wieg tot wieg. Cradle to cradle is een ontwerpprincipe dat vaak wordt toegewezen aan Duitse professor Michael Braungart en de Amerikaanse architect en designer William McDonough. In 2002 publiceerden de twee het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. In het boek pleiten ze voor een radicale verandering in de manier waarop we materialen en producten produceren en gebruiken. In plaats van het traditionele productontwerp, waarbij producten worden gemaakt, gebruikt en weggegooid, zijn producten die volgens het cradle to cradle principe gemaakt worden oneindig recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Een circulaire productiemethode dus!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳