Cradle to Cradle design: Wat is het en wat houdt het keurmerk precies in?

Melissa Wijngaarden

Cradle to Cradle design: Wat is het en wat houdt het keurmerk precies in?

Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: het cradle-to-cradle principe. Letterlijk vertaald betekent cradle to cradle van wieg tot wieg.

Cradle to cradle is een ontwerpprincipe dat vaak wordt toegewezen aan Duitse professor Michael Braungart en de Amerikaanse architect en designer William McDonough.

In 2002 publiceerden de twee het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things.

In het boek pleiten ze voor een radicale verandering in de manier waarop we materialen en producten produceren en gebruiken. In plaats van het traditionele productontwerp, waarbij producten worden gemaakt, gebruikt en weggegooid, zijn producten die volgens het cradle to cradle principe gemaakt worden oneindig recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Een circulaire productiemethode dus!


Wat is Cradle to Cradle?


Tegenwoordig wordt Cradle to Cradle op verschillende manieren gebruikt.

Ten eerste om te verwijzen naar de ontwerprincipes van Braungart en McDonough.

Ten tweede is het een keurmerk.

Ten derde is het een veelgebruikt begrip in zogenoemde lifecycle analyses (LCA’s).


Wat is Cradle to Cradle design?


Cradle-to-cradle is een vorm van circulair omgaan met materialen. Bij cradle-to-cradle design wordt in het productieproces al rekening gehouden met wat er met een product gebeurt na gebruik. Dit kan beteken dat het product van zulke materialen wordt gemaakt dat het na gebruik makkelijk te recyclen is, biologisch afbreekbaar is en/of gebruikt kan worden als grondstof voor een nieuw product. 

Voorbeelden van Cralde to Cradle producten zijn bijvoorbeeld papier en karton, maar de yogakleding van Wellicious is bijvoorbeeld ook ontworpen volgens het cradle to cradle-principe. De kleding is dan ook biologisch afbreekbaar!


Wat is het Cradle to Cradle keurmerk?


Zoals gezegd, bestaat er ook een Cradle to Cradle keurmerk. Het keurmerk biedt een framework om de veiligheid, circulariteit en impact van materialen en producten te beoordelen. Elk product wordt op 5 verschillende punten gescoord:

  1. Materiaal: hoe veilig een materiaal is voor mens en milieu
  2. Circulariteit: in hoeverre er bij het productontwerp rekening is gehouden met circulariteit.
  3. Schone lucht en klimaatbescherming: in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van groene energiebronnen en de impact van het productieproces op het klimaat.
  4. Water- en bodembeheer: in hoeverre lucht-, water- en bodembronnen worden aangetast in het productieproces.
  5. Maatschappelijke verantwoordelijkheid: in hoeverre wordt het product gemaakt onder veilige, eerlijke en rechtvaardige arbeidsomstandigheden


Waar staat het Cradle to Cradle keurmerk voor?


Het Cradle to Cradle keurmerk scoort elk product op de vijf categorieën materiaal, circulariteit, lucht en klimaat, water- en bodembeheer en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De scores gaan van Brons tot Platina en een product krijgt het Cradle to Cradle keurmerk op het niveau van de laagste score.

Als een product dus in 4 categorieën platina scoort, maar op één slechts Brons, dan krijgt het product het Cradle to Cradle Bronze keurmerk en niet Platina.

Een product dat het Cradle to Cradle keurmerk draagt, volgt de principes van de circulaire economie.

 

foto van compost een gevolg van het cradle to cradle principe


Waarom is het Cradle to Cradle designprincipe belangrijk?


Er worden tegenwoordig ontzettend veel nieuwe producten gemaakt. Zo wordt er zelfs gezegd dat er inmiddels genoeg kleding op aarde is om de toekomstige 6 generaties te kleden.  

Omdat veel kleding tegenwoordig ook van slechte kwaliteit en niet-biologogisch afbreekbare materialen wordt gemaakt, is er steeds meer kleding die minder gedragen wordt en op grote (illegale) afvalhopen belandt of zelfs wordt verbrand. Niet heel duurzaam.

Kleding die volgens het Cradle-to-Cradle principe wordt gemaakt, is biologisch afbreekbaar en/of te recyclen tot grondstof voor nieuwe producten.

Een merk dat Cradle-to-Cradle gecertificeerd is, is Wellicious. Ze maken biologisch afbreekbare sportkleding!

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Europese Wetgeving rondom Duurzaamheid: Het Einde van Fast Fashion en Greenwashing?

De Europese Unie maakt geen geintjes meer met fast fashion. Wet na wet wordt voorgesteld om de kledingindustrie milieuvriendelijker, verantwoordelijker en meer circulair te maken. Maar, met al die nieuwe Europese wetten en de complexe processen om deze door te voeren, is het lastig om op de hoogte te blijven. Daarom zoomen we in deze blog in op een aantal nieuwe Europese wetten rondom duurzaamheid.

Zo Support je Duurzame Kledingmerken (Zelfs Zonder Geld uit te Geven)

Duurzame mode gaat niet alleen om zo veel en vaak mogelijk shoppen van merken die aansluiten bij je normen en waarden. Hoe graag we ook elke dag weer een fantastisch merk zouden willen supporten met een aankoop; het is niet per se duurzaam én wel nogal duur. Toch lijkt het vaak alsof kopen van duurzame merken de enige manier is om ze te helpen groeien. Gelukkig is dat niet waar en zijn er genoeg gratis manieren waarop je een merk kunt helpen met het vergroten van hun impact. In deze blog delen we 5 simpele manieren hoe jij duurzame modemerken kunt helpen zonder daar ook maar een euro voor uit te geven! Lees dus snel verder.

Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Als je gewend bent aan Primark prijzen (of eigenlijk gewoon de prijzen in een willekeurige winkelstraat in Nederland) dan kan het nogal schrikken zijn als je voor het eerst een prijskaartje ziet van een duurzamer merk. Een basic topje voor €39,50; wat?! We snappen het. Wij hebben dit ook gehad. Toen we Project Cece begonnen studeerden we nog en hadden we een klein budget om uit te geven aan kleding. Toch hebben we sinds we besloten om Project Cece op te richten geen fast fashion meer gekocht. Hoe we dat voor elkaar kregen met een klein budget? Dat was eerder een verandering van *hoe* we kochten dan *wat* we kochten. In deze blog vertellen we er meer over!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳