Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Melissa Wijngaarden

Goedkope duurzame kleding: klein budget, grote impact

Als je gewend bent aan Primark prijzen (of eigenlijk gewoon de prijzen in een willekeurige winkelstraat in Nederland) dan kan het nogal schrikken zijn als je voor het eerst een prijskaartje ziet van een duurzamer merk. Een basic topje voor €39,50; wat?!

We snappen het. Wij hebben dit ook gehad.

Toen we Project Cece begonnen studeerden we nog en hadden we een klein budget om uit te geven aan kleding.

Toch hebben we sinds we besloten om Project Cece op te richten geen fast fashion meer gekocht. Hoe we dat voor elkaar kregen met een klein budget? Dat was eerder een verandering van *hoe* we kochten dan *wat* we kochten. In deze blog vertellen we er meer over!

Bedenk hoeveel fast fashion je eigenlijk kost

Natuurlijk, dat ene truitje voor 5 euro is goedkoop. Maar het hele fast fashion bedrijfsmodel is gebouwd op het idee om steeds nieuwe kleding te kopen. Gemiddeld geven mensen elk jaar wel €1600 uit aan kleding, terwijl we die kleding een stuk minder vaak dragen (gemiddeld dragen vrouwen in het Westen hun kledingstukken maar 7 keer)!

Dus, fast fashion kleding lijkt misschien goedkoop, maar uiteindelijk ben je vaak toch best een significant bedrag kwijt als je bij elkaar optelt hoeveel goedkope kleding je koopt per maand of per jaar. Daarnaast geldt natuurlijk ook nog dat een kledingstuk alleen maar zo goedkoop kan zijn omdat iemand anders de werkelijke prijs betaalt. In het geval van fast fashion vaak degene die de materialen en/of kleding maken.

 

Verander hoe, wanneer en waarom je koopt

Persoonlijk kon ik enorm genieten van vaak en veel nieuwe kleding kopen. Voor evenementen of feestjes dook ik altijd wel even een Mango, Zara of H&M in, ik beloonde mezelf met een nieuw kledingstuk als ik bijvoorbeeld een goed cijfer haalde, of ik troostte mezelf met een mooi nieuw item als ik een slechte dag had.

Toen ik erachter kwam hoe groot de negatieve impact van de fast fashion industrie is en besloot te stoppen met fast fashion, was het mentale deel misschien wel het zwaarste.

Ik had simpelweg niet het budget om op al diezelfde momenten te blijven shoppen maar dan van duurzame merken. Gelukkig was daar Vinted (destijds United Wardrobe) en The Next Closet. Tweedehands marktplaatsen waar je voor weinig geld kleding kunt kopen.

Totdat ik de quote van de oprichter van Fashion Revolution, Orsola de Castro, tegenkwam; “het meest duurzame kledingstuk is diegene die al in je kast hangt”.

Ik merkte dat mijn koopgedrag nog steeds niet duurzaam was; want ik kocht nog steeds onnodig veel kleding, die ik amper droeg en vervolgens in een kledingbak dumpte. Daarnaast droeg ik ook niet bij aan een duurzamere mode-industrie; de fast fashion industrie bleef groeien en duurzame modemerken hadden nog steeds moeite met het opschalen van hun impact.

Duurzame kleding gaat er ook over om je kleding niet langer als wegwerpproduct te zien, maar je bewust te zijn van hoeveel werk er al in een simpel t-shirt zit. Een kledingstuk heeft vaak al een enorme reis afgelegd voordat het bij jou in de kast belandt. Daarnaast is ELK kledingstuk handgemaakt.

 

Wees creatief met wat er al in je kast hangt

Het allerduurzaamste kledingstuk is de kleding die je al in je kast hebt hangen. Natuurlijk is het belangrijk om merken die zich inzetten voor een betere mode-industrie te supporten, maar duurzame kleding betekent ook bewuster en minder vaak kleding kopen en zo lang mogelijk doen met de kleding die je al hebt.

Uitgekeken op je kleding? Je kunt je stijl nieuw leven inblazen door:

  • Je favoriete outfits te combineren met andere accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van statement oorbellen bij je zakelijke outfit of een vrolijke hoed boven je favoriete zomerkleding?
  • Je kleding op nieuwe manieren combineren. Je kunt daabij apps gebruiken als Whering, StylebookIndyx en nog veel meer. Ook zou je een sessie kunnen boeken met Indiaan in je Kast die je helpt met het uitzoeken van en shoppen in je eigen kledingkast. Ook het boek van Andrea Cheong Why Don't I Have Anything to Wear? is een aanrader.

Ruim op en verkoop je oude kleding

Onze moeder deed dit niet en daar zijn we haar nog steeds eeuwig dankbaar voor; ze bewaarde haar oude kleding op zolder en regelmatig kunnen we er een pronkstuk vandaan toveren dat nu ineens weer helemaal bij de laatste modetrends past.

Aan de andere kant; je oude kleding verkopen is een fantastische manier om wat extra geld te verdienen, wat je vervolgens weer uit kunt geven aan een garderobe die past bij je stijl en je waarden.

Vis alle bruikbare kleding die je toch niet meer draagt uit je kast, zet ze op een tweedehands verkoopplatform of ga zelf achter een kraam staan op de IJhallen of Koningsdag. Al het geld wat je verzamelt kun je weer mooi investeren in kledingstukken die beter passen bij je stijl.

 

Focus op de cost per wear (dit is hoe duurzame kledingmerken soms juist goedkoper kunnen zijn dan fast fashion)

De cost per wear wordt vaak gebruikt om de échte prijs van een kledingstuk te berekenen op basis van hoe vaak je het daadwerkelijk draagt.

Zeker, fast fashion heeft vaak een lager prijskaartje, maar als je kijkt naar hoe lang een kledingstuk uiteindelijk mee gaat is de cost per wear vaak hoger dan bij duurzamere kledingmerken die zich kenmerken op hogere kwaliteit.

Bijvoorbeeld:

  • Je koopt in een opwelling een trui bij een fast fashion merk. De trui kost je €21, maar omdat hij al snel begint te lubberen draag je hem uiteindelijk maar 7 keer. De cost per wear is dan €3,00 (€21/7).
  • Je koopt een trui die gemaakt is van 100% GOTS-gecertificeerd biologisch katoen in een kleur die aansluit bij je gardrobe. De trui kost je €129, maar je draagt hem jarenlang en in ieder geval meer dan 50 keer. De cost per wear is dan €2,58; uiteindelijk dus goedkoper dan de fast fashion tegenhanger én je koopt bij een merk dat zich inzet voor een betere mode-industrie: Win-win als je het ons vraagt!

 

Koop alleen kleding die je minstens 30 keer draagt nieuw

Om de impact op het milieu te rechtvaardigen – van de productie van materialen tot de CO2-uitstoot tijdens het transport– zou je een kledingstuk minstens dertig keer moeten dragen.

Probeer daarom vanaf nu de #30WearsChallenge: koop alleen nieuwe kledingstukken die je jezelf zo minstens 30 keer ziet dragen.

Toch inspireren met kleding die je minder vaak draagt? Koop dan tweedehands of misschien nog wel beter; huur je kleding! In deze blog geven we je tips waar je goedkoop kleding kunt huren.

 

Gebruik onze filter om duurzamere kledingmerken te filteren op prijs

In onze catalogus verzamelen we de producten van meer dan 300 duurzame webshops in één plek. Zo proberen we het makkelijker te maken om kleding te vinden die past bij je stijl en je duurzaamheidscriteria.

In onze catalogus kun je niet alleen filteren op verschillende aspecten van duurzaamheid, maar kun je ook filters instellen voor de prijzen die binnen je budget liggen. Je kunt ook simpelweg de resultaten sorten op prijs van laag naar hoog.

Benieuwd waarom een merk precies duurzaam is? We schrijven altijd een kort stukje waarom we ze hebben toegelaten op Project Cece en geven met behulp van onze duurzaamheidslabels aan wat ze nou precies doen.

Ons motto? Koop minder, maar als je koopt doe dat dan bij een merk dat aansluit bij je normen en waarden. Er zijn er namelijk ontzettend veel!

 

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo Maak je een Mode Moodboard (en Gebruik je hem om je Eigen Stijl te Ontdekken)

Pinterest-borden, Canva-probeersels en honderden favorieten op Instagram: ben jij ook fan van mooie outfitinspiratie-posts?Een duidelijk idee hebben van je eigen stijl is een fantastische manier om duurzamer om te gaan met kleding. Het maakt je namelijk imuun voor de continue trendcycles van de fast fashion industrie!Een fijne manier om je eigen stijl te ontdekken of verder te ontwikkelen is door het maken van moodboards.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳