3x Alternatieven voor de Adidas Samba in 2024

Melissa Wijngaarden

3x Alternatieven voor de Adidas Samba in 2024
Photo credit: Jacob Leszkiewicz

Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om Adidas Samba’s heen. Niet gek, want de iconische sneakers zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren en maten. Toch zijn wij niet per se fan.

Hoewel de Adidas Samba trainers eindeloos te combineren zijn en al meerdere seizoenen hip en happening zijn (= duurzamer), raden wij het merk niet aan als duurzame aankoop.

In deze blog zoomen we in op onze favoriete duurzame alternatieven voor de Adidas Samba én vertellen we je waarom we daar eerder voor kiezen dan de bekende Samba’s.

Waarom we de Adidas Samba niet duurzaam vinden?

Allereerst; het meest duurzame kledingstuk is het item dat al in je kledingkast hangt. We willen je dan ook absoluut niet aanmoedigen om na het lezen van deze blog je Samba’s niet meer te dragen of zelfs weg te doen; wat je hebt zoveel mogelijk dragen is ontzettend duurzaam!

Voor ons bestaat duurzaamheid uit meerdere aspecten. Op onze website hebben 5 zogenoemde bucket-termen voor duurzaamheid: milieuvriendelijk, eerlijke productie, lokale productie, goede doelen en vegan. Met name over die eerlijke productie hebben we in het geval van Adidas wel wat te zeggen.

Het merk maakte in 2023 meer dan 10 miljard (!!) euro winst, de CEO ontving ruim 7 miljoen euro, maar toch weigerde het bedrijf de meer dan 10 miljoen euro aan onbetaalde lonen van de mensen te betalen die in Cambodja voor het merk produceren.

Scheef toch?

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de Adidas Samba waar je net wat lekkerder in loopt!

Alternatief voor de Adidas Samba #1: de tb.490 Rife van Alohas

foto van duurzaam alternatief voor Adidas Samba van Alohas tb490 Rife

De TB.490 Rife van Alohas komt in tientallen verschillende kleuren, van rood tot zilver tot zelfs met luipaardprint!

Het fijne aan Alohas is dat het merk lokaal produceert in Portugal en veel items on demand worden geproduceerd. Het is een echt slow fashion merk waarbij je, afgezien van een kleine voorraad, je bestelling plaatst die dan zo snel mogelijk geproduceerd wordt.

Doei impuls aankopen en hallo slow fashion!

 

Alternatief voor de Adidas Samba #2: De Volley Canvas sneaker van Veja

Duurzaam Alternatief voor Adidas Samba van Veja

Veja is de afgelopen jaren enorm doorgebroken; van niche duurzaam schoenenmerk tot een inmiddels bekend (en geliefd!) merk die je overal ter wereld wel spot.

Het merk heeft niet alleen fantastische klassieke modellen, maar dus ook de Volley; een op de jaren ’70 geïnspireerde sneaker gemaakt van onder andere wild rubber uit de Amazone en veters van 100% biologisch katoen. De sneakers zijn gemaakt in Brazilië.

 

Alternatief voor de Adidas Samba #3: De G-Volley van Genesis

duurzaam alternatief voor de Adidas Sambas van Genesis

Genesis is dit jaar ontzettend populair geworden en we love it!

Het merk gebruikt namelijk verschillende milieuvriendelijkere alternatieven voor standaardmaterialen in de schoenenindustrie. Wat dacht je van gerecycled katoen, gerecycled rubber en bananen in je schoenen?!

Dat duurzaamheid niet ten koste gaat van stijl laten ze met hun kleurrijke en klassieke trainers zien.

Onze favoriete vervangers voor de Adidas Samba:

  • De G-volley van Genesis
  • De Volley Canvas van Veja
  • De TB490 Rife van Alohas

Wat deze alternatieven met elkaar gemeen hebben is dat ze op een eerlijke manier worden geproduceerd en zo veel mogelijk innovatieve duurzamere materialen gebruiken!

PS: Neem voor nog meer fantastische duurzame sneakers een kijkje in onze catalogus!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Nike en Duurzaamheid: Zo Duurzaam zijn je Sportkleding en Sneakers

Nike is één van de bekendste merken ter wereld en ook wij zwijmelden vroeger weg bij de nieuwste Air Max’s. Behalve klassieke sneakers als de Airforce 1, Air Max en de door Ronaldinho bekende Tiempo Legends, is Nike voor veel mensen het eerste merk waar ze aan denken bij sportkleding.  Maar hoe duurzaam is Nike nou eigenlijk? In deze blog bekijken we de impact van het merk zowel op het gebied van milieuvriendelijkheid als mensenrechten.

Hoe Fast Fashion is ontstaan? Een Korte Geschiedenis!

Loop door een gemiddelde winkelstraat en het is lastig voor te stellen dat er ooit een wereld was waar fast fashionmerken niet bestonden. Inmiddels zijn we met z’n allen gewend om voor nog geen 5 euro een nieuwe top te kunnen scoren en de fast fashionmerken wisselen elkaar af met schreeuwende reclames en kortingen. Maar hoe is fast fashion ooit de norm geworden? Waarom is goedkope kleding tegenwoordig overal? In deze blog duiken we in het ontstaan van fast fashion!

9x De leukste Duurzame Kraamcadeaus voor elk Budget

Cadeaus blijven altijd lastig te combineren met duurzaamheid. Er is namelijk niets duurzaams aan dingen geven die toch niet worden gebruikt. Toch voelt het ook knullig om met lege handen aan te komen op kraamvisite. Daarom delen we in deze blog onze favoriete duurzame kraamcadeaus! 

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳