Pride 2024: Duurzame Mode die LGBTQ+ Rechten Support

Melissa Wijngaarden

Pride 2024: Duurzame Mode die LGBTQ+ Rechten Support

Modemerken zijn ontzettend goed in het aanhaken op belangrijke evenementen en zich beter voordoen dan dat ze zijn; “wokewashing”.

Tijdens Pride Month zie je dan ook veel speciale regenboog collecties van modemerken om LGBTQ+ rechten te supporten.

Maar hoe scheef voelt het om een t-shirt te dragen met activistische teksten, terwijl datzelfde shirt wordt gemaakt door mensen die niet eens genoeg krijgen om van rond te komen?!

Gelukkig zijn er ontzettend veel merken die geweldige items maken waarmee jij je support kunt uiten én waarvan het productieproces diversiteit en inclusiviteit omarmt.

Wat is Pride Month?

Pride Month is ontstaan na de Stonewall Uprising (Stonewall Opstand, Stonewall Riots).

Op 28 Juni 1969 deed de politie een inval in het Stonewall Inn café in New York City. Het was een inval als zovelen, met als doel om mensen te arresteren die deden aan cross-dressing. Normaal gesproken een routine-operatie, maar op 28 juni kwamen de aanwezigen in opstand. Wat klein begon, eindigde in een dagenlange opstand en geweldadige botsingen. Volgens velen was dit een keerpunt in de strijd voor LGBTQ+ rechten.

Een jaar later kwamen duizenden mensen bijeen om deel te nemen aan de Christopher Street Gay Liberation Day March, ter herinnering aan de opstand een jaar ervoor. Er wordt gezegd dat dit de eerste Pride March ooit is!

Waarom bestaat Pride Month?

Pride Month heeft meerdere dimensies; aan de ene kant is het een protest, aan de andere kant een manier om zichtbaarheid en bewustzijn te creëeren voor de rechten van de LGBTQ+ gemeenschap.

Tijdens Pride Month wordt stil gestaan bij de strijd en prestaties van de wereldwijde LGBTQ+ gemeenschap en aan de andere kant is het een viering van deze identiteit; waarin je openlijk en trots mag zijn wie je bent.

Met 64 landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, waarvan er in 12 landen zelfs de doodstraf op staat, is het ontzettend belangrijk om aandacht te blijven vragen voor de rechten.

Veiligheid is, zelfs in Nederland, niet vanzelfsprekend voor mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap.

Wat betekent Pride Month in de mode industrie?

Veel merken haken in op Pride Month. Ze lanceren speciale collecties, marketingcampagnes en samenwerkingen met LGBTQ+-ontwerpers en influencers.

Het resultaat? Collecties en accessoires met regenbogen die mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap en hun bondgenoten kunnen dragen.

Helaas is dit helemaal niet zo geweldig als dit lijkt. Voor veel modemerken is Pride Month namelijk enkel een manier om hun sales te boosten.

Ze lanceren collecties die de boodschap van diversiteit en inclusiviteit van Pride Month uitdragen, maar vergeten daarbij de mensen die de kleding maken.

Het is 2024 en veel modemerken komen nog steeds weg met het lanceren van t-shirts met een activistische tekst erop gemaakt door mensen die lange dagen werken in onveilige werksituaties en te weinig verdienen om van rond te komen.

Vaak resulteert dit in levendige kledinglijnen en accessoires met een regenboogthema die resoneren met de LGBTQ+-gemeenschappen en hun bondgenoten.

Lijkt geweldig toch? Nou ja, helaas niet. Voor veel modemerken zijn hun acties tijdens Pride Month louter performatief.

Terwijl ze via hun collecties een beeld van inclusiviteit en diversiteit projecteren, vergeten ze vaak de mensen die de kleding maken te empoweren.

Hoe zit het met de kledingarbeiders die nog steeds geen loon ontvangen dat genoeg is om van te leven? Het is 2024 en veel modemerken komen nog steeds weg met het printen van “Activisten”/”Pride”/”een citaat gerelateerd aan inclusiviteit of gelijkheid” op een t-shirt dat is gemaakt onder oneerlijke arbeidsomstandigheden.

Modemerken om te supporten tijdens Pride

Gelukkig zijn er genoeg merken die Pride niet alleen zien als marketing tool.

Zo zijn er merken die daadwerkelijk significante bedragen investeren in de LGBTQ+ gemeenschap (vraag je wel ALTIJD af hoe ze überhaupt zoveel winst kunnen maken, want vaak is het enige antwoord dat ze de kosten zó laag houden dat degenen die hun kleding maken niet eens rond kunnen komen).

Een ander goed voorbeeld is Pitod. Pitod maakt tijdloze, comfortable en genderneutrale kleding.

Het merk is een gecertificeerd Living Wage Employer (Leefbaar Loon Werkgever) en lid van 1% voor de planeet; waarbij ze 1% van hun winst doneren aan goede doelen die zich inzetten voor een gezonde planeet.

Pitod gebruikt biologisch en gerecycled materiaal om items te maken om “De Vrijheid om Jezelf te zijn” te vieren.

Benieuwd hoe dat er uit ziet?

Onze Favoriete Duurzame Mode Items om LGBTQI+ Rechten te Supporten tijdens Pride Month en Daarna:

 1. Rainbow Tote Bag gemaakt van biologisch katoen
  Rainbow Totebag from Organic Cotton

 2. Born My Way Unisex T-shirt van biologisch katoen
  Born My Way Unisex T-shirt
 3. Rainbow T-Shirt Unisex gemaakt in Bangladesh onder eerlijke werkomstandigheden
  Transgender Rainbow Tshirt from Organic Cotton

 4. Genderless Couple T-shirt
  Genderless Couple T-shirt

 5. Rainbow Baseball Cap
  Rainbow Baseball Cap in Black

 6. Rainbow P T-shirt to represent Pitod

 

Happy Pride Month! 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

3x Alternatieven voor de Adidas Samba in 2024

Je kunt tegenwoordig bijna niet meer om Adidas Samba’s heen. Niet gek, want de iconische sneakers zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren en maten. Toch zijn wij niet per se fan.Hoewel de Adidas Samba trainers eindeloos te combineren zijn en al meerdere seizoenen hip en happening zijn (= duurzamer), raden wij het merk niet aan als duurzame aankoop.In deze blog zoomen we in op onze favoriete duurzame alternatieven voor de Adidas Samba én vertellen we je waarom we daar eerder voor kiezen dan de bekende Samba’s.

Nike en Duurzaamheid: Zo Duurzaam zijn je Sportkleding en Sneakers

Nike is één van de bekendste merken ter wereld en ook wij zwijmelden vroeger weg bij de nieuwste Air Max’s. Behalve klassieke sneakers als de Airforce 1, Air Max en de door Ronaldinho bekende Tiempo Legends, is Nike voor veel mensen het eerste merk waar ze aan denken bij sportkleding.  Maar hoe duurzaam is Nike nou eigenlijk? In deze blog bekijken we de impact van het merk zowel op het gebied van milieuvriendelijkheid als mensenrechten.

Hoe Fast Fashion is ontstaan? Een Korte Geschiedenis!

Loop door een gemiddelde winkelstraat en het is lastig voor te stellen dat er ooit een wereld was waar fast fashionmerken niet bestonden. Inmiddels zijn we met z’n allen gewend om voor nog geen 5 euro een nieuwe top te kunnen scoren en de fast fashionmerken wisselen elkaar af met schreeuwende reclames en kortingen. Maar hoe is fast fashion ooit de norm geworden? Waarom is goedkope kleding tegenwoordig overal? In deze blog duiken we in het ontstaan van fast fashion!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳